Eenzaamheid
Zijn er soorten eenzaamheid?

Als er wordt gesproken en geschreven over eenzaamheid hebben ze het vaak over verschillende soorten eenzaamheid. Maar klopt dit wel? Het gevoel van eenzaamheid is gewoon eenzaamheid. Alleen kunnen er verschillende behoeften zijn. Behoeften zoals bijv emotionele of sociale of maatschappelijke.

Emotionele behoefte = intieme relatie

Sociale behoefte = meer sociale contacten

Maatschappelijke behoefte = verbonden voelen met je omgeving, met de wereld om je heen,… klein of groot.

En over die laatste wil ik je wat vertellen. Persoonlijk voelde ik mij niet verbonden met mijn omgeving, de wijk waar ik woon,… Verbonden voelen met mijn omgeving heb ik nooit ergens gehad. Niet waar ik ben geboren en gewoond heb in België, niet in de UK, niet hier in NL. Het gevoel van een passant te zijn. Dat maakt(e) dat ik om de zoveel tijd weg wil – verhuizen dus. Niet dat dit afgelopen 25 jaar is gebeurd. Gelukkig heb ik een partner dat hier niet in meegaat…😉

Dit zoeken naar verbondenheid heb ik afgelopen 2 jaar opgezocht door zelf dingen te organiseren en nu deel te nemen aan verschillende initiatieven in en rondom de wijk. Het begin is er… Dit verhaal kan je hier lezen: https://bit.ly/2NEJ9lz

Hoe dan ook, wil je af van het gevoel van eenzaamheid dan moet je actie ondernemen. Zonder actie geen reactie en blijft het gevoel van eenzaamheid door sudderen.

Het kan echt anders! Als je het moeilijk vindt om die stappen te kunnen zetten, schroom dan niet om hulp te zoeken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.