Eenzaamheid aanpakken kost tijd en energie

Wist je dat eenzaamheid niet een tekort aan mensen is maar een tekort aan patronen van verbondenheid met anderen?

En wanneer zo’n patroon van verbinding verbroken is, kan men zich eenzaam gaan voelen. Dit gebeurt wanneer iemand niet in staat is om nieuwe verbindingen te maken of oude te herstellen.

Voorbeeld uit eigen leven…. Jaren geleden ging ik 3x in de week naar een revalidatietherapeute. Ik was er telkens een halve dag, met dezelfde mensen aan het trainen, praten, koffie en thee drinken… Na zo’n ochtend was ik ‘s middags thuis aan het bijkomen. Ik was dan alleen tot mijn partner ‘s avonds thuis kwam. En om de 2 weken een afspraak bij een coach waar ik mooie gesprekken had. Ik kwam elke keer weer vrolijk thuis. Dat was mijn patroon voor bijna 2 jaar.
Op een bepaald moment begon langzaam de afbouw van dit traject tot het moment dat beide stopten. In het begin had ik het niet door waarom ik mij meer en meer onrustig begon te voelen. Ik was tenslotte fysiek veel verder gekomen. Ik kon weer meer doen. En toch voelde ik mij verdrietig.

Tot het eureka moment er was en ik mij besefte dat ik het patroon van het spreken en het zien van deze mensen miste. Dit ritme, deze regelmaat was toen een groot deel van mijn leven.
Dat was het moment dat ik actie moest gaan ondernemen om nieuwe patronen van verbinding te zoeken en aan te gaan. Geen patroon van verbinding met een therapeut of coach. Maar met mensen met dezelfde interesses, opnieuw uitzoeken hoe ik mijn leven, mijn kostbare en kwetsbare energie en tijd kon gaan gebruiken en invullen. Hoe ik weer opnieuw een voor mij zinvol leven kan maken. Het kost tijd en energie en zo de moeite waard!

1 Comment

  1. Can I simply say what a comfort to uncover a person that truly understands what they are talking about online. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people ought to check this out and understand this side of your story. Its surprising youre not more popular because you definitely have the gift.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.